Genel

Kronik Sistemik Enflamasyon

Kronik Sistemik Enflamasyon Romatoid Artrit Otoimmün Ankara Laboratuvar Test

Kronik Sistemik Enflamasyon, Integrative Healthcare and Applied Nutrition (IHCAN) dergisinin Ekim 2021 sayısında yayınlanan “Kronik Sistemik Enflamasyon: hassas bir beslenme yaklaşımında mikro besinlerin rolü” adlı makalenin yazarı Ben Brown, inflamasyonun beslenme ile kronik hastalığı nasıl ilişkilendirildiğini gösteren araştırmaları paylaşıyor.

Birkaç mikro besin maddesini ve bunların vücuttaki iltihaplanma ile ilişkisini gözden geçirelim.

Magnezyum

Magnezyum eksikliği kronik enflamasyon ile ilişkilidir. Bu ilişkide hücre içi kalsiyum artışının bir faktör olduğu düşünülmektedir. Daha fazla hücre içi kalsiyum, vücudu enfeksiyona karşı koruyan beyaz kan hücreleri olan fagositlerin aktivasyonuna yol açar.

Araştırmalar, magnezyum alımının optimize edilmesinin düşük dereceli iltihabı azalttığının bulunduğunu gösteriyor. Bunun arkasındaki mekanizma, magnezyum takviyelerinin, daha düşük enflamasyon seviyelerinin bir göstergesi olan CRP seviyesini düşürmesidir.

İşlenmiş gıdalar ve şekerler gibi magnezyumu az veya yoksun olan gıdalardan kaçınmak ve onların yerine daha fazla yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllar ve kuruyemişler yemek, magnezyumun optimizasyonuna yardımcı olacaktır.

Omega

Düşük omega-3 seviyeleri, biri CRP olan inflamatuar biyobelirteçlerdeki artışlarla da ilişkilendirilmiştir. Omega 3’ün bir türü olan alfa-linolenik asit, iltihap önleyici etkilere sahiptir. Bu nedenle, omega 3 alımını artırmak iltihabı azaltır, bu da romatoid artrit gibi iltihaplı hastalığı olan kişiler için faydalıdır.

D vitamini

Omega-3’e benzer şekilde, düşük D vitamini seviyeleri, artan CRP ve beyaz kan hücreleri ile ilişkilidir. Bir meta-analiz, tip 2 diyabetli hastalarda D vitamini takviyesinin faydalarına dair kanıtlar göstermektedir; D vitamini takviyesine maruz kalan grup, kontrol grubuna kıyasla daha düşük CRP seviyelerine ve diğer inflamatuar biyobelirteçlere sahipti.

E vitamini

İnsanların şok edici bir çoğunluğu önerilen günlük E vitamini alımını tüketmiyor; Erkeklerin %90’ı ve kadınların %96’sı. E vitamininin bağışıklık sisteminde çeşitli önemli rolleri vardır, bu da diğer besinlerde olduğu gibi yetersiz E vitamini düzeylerinin kronik enflamasyon gelişimine katkıda bulunduğu anlamına gelir. Son çalışmalar, E vitamininin etkisinin enflamatuar biyobelirteçleri azaltmada önemli olduğunu bulmuştur.

Çinko

Çinko eksikliği gelişmiş ülkelerde yaygındır. Çinko eksikliğinin kronik enflamasyona neden olabilen oksidatif stresi arttırdığı bilinmektedir. Müdahaleleri incelemenin en güvenilir şekli olan randomize kontrollü çalışmaların bir meta-analizi, çinko takviyesinin kandaki CRP seviyelerini önemli ölçüde azalttığını buldu.

Sonuç olarak, burada tartışılan temel mikro besinlerin hepsinin vücutta belirli rolleri vardır. Bu moleküllerin ideal alımı, vücudun normal şekilde çalışmasına, kronik enflamasyonu önler ve sağlığımızı korumasına izin verir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir